FASTFACTS: Your Better Weekend 1

Van plan lekker te gaan stappen dit weekend? Ga dan voor de wodka i.p.v. rode wijn. Waarom? Hoe donkerder je drankje is, des te groter je kater zal zijn. 'Congeners' (het stofje dat dit bepaalt) kan je dus beter zo veel mogelijk vermijden (F. Chapman, 1970).

FASTFACTS: Your Better Weekend 2

De kater, het vervelendste effect van alcohol (naast een lege portemonnee). De Opuntia Ficus Indica is een van de weinig bewezen middelen die een kater kan verminderen. Een extract van deze cactus remt de ontsteking, wat je gevoel van een kater doet afnemen (J. Wiese, 2004).

FASTFACTS: Your better weekend 3

Ken je dat moment dat je zelfs op een feestje vanuit de drukke menigte het altijd duidelijk hoort wanneer iemand je naam zegt? Dit psychologisch fenomeen heet 'het cocktailparty-effect'. Fijn weekend! (Bronkhorst, Adelbert W., 2000).

FASTFACTS: 2x4 uur slaap

Wist je dat je lichaam er beter op gemaakt is om 2x4 uur te slapen i.p.v. 8 uur? Dit bleek tijdens een onderzoek waarbij de deelnemers 14 uur per dag in het donker werden gezet en dus gedwongen werden op gevoel (zonder de invloed van daglicht) een slaappatroon te ontwikkelen (BBC).

FASTFACTS: Fobie? Bedank je voorouders!

Bang voor spinnen, hoogtes of kleine ruimtes? Recentelijk onderzoek beweert dat fobieën doorgegeven herinneringen zijn van je (voor)ouders van je DNA (Telegraph).

FASTFACTS: Pinda's zijn geen noten

Velen denken dat pinda's noten zijn: niet zo gek aangezien het dezelfde textuur heeft en in winkels bij de nootsoorten wordt gelegd. Wat is een pinda wel? Een peulvrucht, uit dezelfde familie als de tuinboon, erwt en sojaboon om precies te zijn (Voedingscentrum).

FASTFACTS: The Truman Show

Als je er zeker van bent dat je hele leven een toneelstuk of reality tv-show is, dan heb je last van het Truman Showsyndroom. Toepasselijk vernoemd naar de gelijknamige film met Jim Carrey uit 1998 (Wikipedia).

FASTFACTS: Voedsel dat je high maakt

Sommige voedingsmiddelen kunnen je high maken als je er maar genoeg van inneemt. Denk hierbij aan: maanzaad, onrijpe moerbeien, nootmuskaat en zelfs koffie. De laatste 3 kunnen je zelfs laten hallucineren (Cracked).

FASTFACTS: Ooit écht wasabi gegeten?

Het merendeel wasabi die liggen in de winkels is geen 'echte' wasabi (de wortelstam van de Wasabia Japonica). Vaak is het een mix van radijs, mosterd en mierikswortel. Dit is zo omdat de wasabiwortelstam erg moeilijk te kweken is en snel bederft (Buzzfeed).

FASTFACTS: Sleep learning

Tijdens het slapen nieuwe informatie leren door een koptelefoon op te zetten en wakker worden met nieuwe kennis. Het klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het ook. Zelfs de vrouw van vele mannendromen - Alison Hayes - kon in de jaren '40 dit idee niet aansmeren. Gewoon goed slapen en op tijd leren dus.

FASTFACTS: Muziek

Wist je dat muziek 'het geluksstofje' dopamine vrijmaakt in je hersenen? Muziek is dus praktisch gezien auditieve soft drugs en je kunt er ook echt verslaafd aan raken (V.N. Salimpoor, 2011).

FASTFACTS: De spiegel, een positieve reflectie

Wist je dat spiegels ook je innerlijk reflecteren? Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat zodra mensen zichzelf in de spiegel zien, sociaal onwenselijk gedrag met ruim 20% daalt. (R. Cialidini, 2008)

FASTFACTS: Meerdere talen, meerdere persoonlijkheden?

Frame shifting houdt in dat mensen kunnen switchen tussen manieren van interpretatie als het gaat om situaties en gevoelens. Mensen die 2 of meerdere talen spreken schijnen dit vaker te doen als ze een taal spreken; oftewel hun persoonlijkheid verandert (D. Luna, T. Ringberg & L. Peracchio, 2008)

FASTFACTS: Stress tegengaan? Dan ben je NU goed bezig!

Een Amerikaans onderzoek heeft bewezen dat als je 3 minuten online gaat, je positiever gaat denken en dus je stressniveau wordt verlaagd. Dit komt omdat het 'sociale contact' positieve gevoelens oproept. Dus blijf Facebooken en fijn weekend! (Cyberpsychology, Behavior and Social Networking)

FASTFACTS: Twee-koppige hond

Vladimir Demikhov was zo een 'mad scientist ' die je in films ziet. De chirurg liet in 1954 zijn meesterwerk aan de wereld zien: Hij had het hoofd en voorpoten van een puppy aan de nek van een volwassen hond vastgemaakt. In totaal heeft hij er 19 gemaakt voordat het genoeg was (V. P. Demikhov, 1962).

FASTFACTS: Hoe heet het als je niet kunt ruiken?

Als je niet niet/slecht kunt zien ben je blind. Bij je gehoor heet dit doof en iemand met een gebrekkig stemgeluid heet stom, maar hoe zit dat bij je geur? We gaan het je vertellen: Mensen met een niet werkende reukzin hebben... anosmie. Fijn weekend!